ပီဇာစားတဲ့အခါ လက်သုံးမလား၊ ခက်ရင်းနဲ့ဓားသုံးမလား

ကျွန်တော်တို့ မြန်မာတွေဟာ ထမင်းဝိုင်းမှာ လက်နဲ့စားတာကို ဓလေ့တစ်ခုလို သဘောထားကြပါတယ်။ ဒါပေမယ့် အနောက်တိုင်းက ဝင်လာတဲ့ အစားအစာတွေကို ဘယ်လိုစားရမလဲဆိုတာ ခေါင်းစားစရာ ဖြစ်လာပါတယ်။ အထူးသဖြင့် ပီဇာလိုမျိုး လက်နဲ့ကိုင်စားလို့ရသလို၊ ခက်ရင်းနဲ့ဓားလည်း သုံးလို့ရတဲ့ အစားအစာမျိုးဆိုရင် ပိုပြီး ရှုပ်ထွေးသွားပါတော့တယ်။

ပီဇာဆိုတာ အီတလီက ဆင်းသက်လာတဲ့ အစားအစာပါ။ သူ့မူရင်းဇာတိမှာတော့ လက်နဲ့ကိုင်စားကြပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ကမ္ဘာအနှံ့ ပျံ့နှံ့သွားတဲ့အခါ နိုင်ငံအလိုက် ယဉ်ကျေးမှုနဲ့ ရောနှောပြီး စားသုံးပုံတွေ ပြောင်းလဲကုန်ပါတယ်။ အချို့နိုင်ငံတွေမှာ လက်နဲ့စားရင် ရိုင်းတယ်လို့ သတ်မှတ်ကြပြီး၊ တချို့နိုင်ငံတွေမှာတော့ ခက်ရင်းနဲ့ဓားသုံးရင် ဟန်ဆောင်တယ်လို့ ထင်ကြပါတယ်။

ကျွန်တော်တို့ မြန်မာနိုင်ငံမှာတော့ နှစ်မျိုးလုံး တွေ့ရပါတယ်။ စားသောက်ဆိုင်တွေမှာ ပီဇာမှာစားရင် ခက်ရင်းနဲ့ဓားပါ ထည့်ပေးလေ့ရှိပါတယ်။ ဒါပေမယ့် လူငယ်တွေကတော့ လက်နဲ့ကိုင်စားတာကို ပိုနှစ်သက်ကြပါတယ်။ ဘာကြောင့်လဲဆိုတော့ လက်နဲ့စားမှ ပီဇာရဲ့ အရသာကို အပြည့်အဝ ခံစားရတယ်လို့ ယူဆကြလို့ပါ။

တကယ်တော့ ပီဇာစားတဲ့ပုံစံဟာ လူတစ်ယောက်ချင်းစီရဲ့ ရွေးချယ်မှုပါပဲ။ ဒါပေမယ့် လူအများနဲ့အတူ စားသောက်တဲ့အခါ၊ အထူးသဖြင့် အလုပ်ကိစ္စနဲ့ စားသောက်ပွဲတွေမှာ ပတ်ဝန်းကျင်ကို လေးစားတဲ့အနေနဲ့ သူများလုပ်သလို လိုက်လုပ်တာက ပိုကောင်းပါတယ်။

ဒီနေရာမှာ အရေးကြီးတာက စားသုံးသူရဲ့ သန့်ရှင်းရေးပါ။ လက်နဲ့စားမယ်ဆိုရင် လက်ကို သေချာဆေးကြောပြီးမှ စားသင့်တယ်။ ခက်ရင်းနဲ့ဓားသုံးရင်လည်း သန့်ရှင်းတဲ့ ပစ္စည်းတွေကိုပဲ သုံးသင့်ပါတယ်။ ဘယ်လိုပဲဖြစ်ဖြစ် သန့်ရှင်းသပ်ရပ်စွာ စားသုံးခြင်းက အရေးအကြီးဆုံးပါပဲ။

ပီဇာစားတဲ့အခါ နောက်ထပ် သတိထားရမှာက အပူချိန်ပါ။ ပီဇာက ပူနေတုန်းဆိုရင် လက်နဲ့ကိုင်စားတာ အန္တရာယ်ရှိနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် အပူပြေသည်အထိ စောင့်ပြီးမှ စားသင့်ပါတယ်။ ဒါမှမဟုတ် ခက်ရင်းနဲ့ဓားသုံးပြီး စားတာက ပိုပြီး လုံခြုံစိတ်ချရပါတယ်။

တစ်ခုတော့ သတိပြုသင့်ပါတယ်။ ပီဇာကို ခက်ရင်းနဲ့ဓားသုံးပြီး စားတဲ့အခါ အသားတွေ၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ ကျွတ်ထွက်တတ်ပါတယ်။ ဒီတော့ သတိထားပြီး စားသုံးသင့်ပါတယ်။ လက်နဲ့စားရင်တော့ ဒီပြဿနာ မရှိသလောက်ပါပဲ။

နိဂုံးချုပ်ရရင် ပီဇာစားတဲ့ပုံစံထက် အရသာကို ခံစားတတ်ဖို့က ပိုအရေးကြီးပါတယ်။ ဘယ်လိုစားစား ပီဇာရဲ့ အရသာကို အပြည့်အဝခံစားနိုင်ရင် အဲဒါဟာ အကောင်းဆုံး စားသုံးနည်းပဲ ဖြစ်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ကိုယ့်ပတ်ဝန်းကျင်ကို လေးစားတဲ့အနေနဲ့ သင့်တော်သလို စားသုံးတတ်ဖို့လည်း လိုအပ်ပါတယ်။ ပီဇာဟာ လက်နဲ့ဖြစ်ဖြစ်၊ ခက်ရင်းနဲ့ဓားနဲ့ဖြစ်ဖြစ် စားလို့ကောင်းတဲ့ အစားအစာဖြစ်တာကြောင့် ကိုယ်ကြိုက်တဲ့ပုံစံနဲ့ စားသုံးကြပါလို့ အကြံပြုချင်ပါတယ်။